Spring naar inhoud

Stress en burnout

Stress en burnout

Iedereen heeft wel eens met stress te maken. Dit heeft een positieve kant,  het zorgt dat je alert bent, dat je je goed kunt concentreren. Je kunt een opdracht tot een goed einde brengen waarna de spanning weg zakt: je rust uit, ontspant en het evenwicht keert terug.

Er is ook een negatieve kant aan stress, bijvoorbeeld als de periode van stress te lang duurt. Het evenwicht tussen draagkracht en draaglast raakt ontregeld.  Dan heb je kans dat er problemen ontstaan. Je energie neemt af, slaapt slecht en kunt niet meer opladen.
Kenmerken van een burn-out zijn: enorme vermoeidheid, concentratie- en geheugenverlies,  piekeren, gevoel van incompetentie, gevoel van falen, slapeloosheid, spijsverteringsklachten, pijnlijke spieren, huidproblemen.
Een burn-out kan komen door te hard werken en de lat hoog leggen, door het niet uiten van emoties, een slechte relatie,  andere problemen thuis of problemen op het werk.

Het is een toestand van uitputting van lichaam én geest.
Een burn-out dwingt je vragen te stellen over jezelf : wat heeft ertoe bijgedragen dat ik hierin beland ben. Je leert te onderzoeken wat echt belangrijk is.  Je leert keuzes te maken, grenzen aan te geven, te luisteren naar je lichaam, te ontspannen.