Spring naar inhoud

Rouw en verlies

Rouw en verlies

Verlies hoort bij het leven in alle vormen en ervaringen. Verlies is de andere kant van liefde. Zonder lief te hebben zouden we niet rouwen. Verlies kan gaan om het overlijden van een geliefde, het verlies van je gezondheid, van je werk en nog tal van andere grote en kleine verliezen.
Rouw is een gezonde en normale reactie op verlies. Het is een uniek proces, dat elk mens op geheel eigen wijze doormaakt. Jij zet de stappen en bepaalt de koers. Soms sta je bij iets stil, soms ga je aan iets voorbij om er later toch weer bij uit te komen. Jij bepaalt hoe lang je loopt, hoe ver en in welke richting.
Je maakt een zoektocht door om je op een nieuwe manier met het leven te verbinden. Het zal niet meer worden als voorheen.  Hierin kun je veel tegen komen: verlangen, gemis, wanhoop, eenzaamheid, pijn. Maar ook liefde, verlichting.
Het verlies zal een deel gaan worden van jouw identiteit, van wie jij bent.
Omgaan met verlies gaat niet altijd vanzelf. Je kunt verstrikt raken in je gevoelens of verlamd raken, niets meer kunnen of niets meer voelen. Je kunt overspoeld worden door je verlies, alsof er nooit een einde aan komt of je raakt verbitterd.
Het kan dan fijn zijn om er met iemand over te praten. Om je te uiten, je verdriet, je wanhoop te laten horen en zien. Om in alle verwarring weer ergens voorzichtig  houvast te vinden.