Spring naar inhoud

Seksueel misbruik

Seksueel misbruik

Seksueel misbruik is ingrijpend in het leven en heeft verstrekkende gevolgen. Vaak heb je een band met de dader: een familielid, een goede (huis)vriend, een leerkracht of bekende. Zowel je lijf als je vertrouwen is geschonden, misbruikt.

Het heeft een enorme invloed op je leven. Wanneer het plaats vindt, maar ook jaren later. Je gevoel van veiligheid wordt aangetast. Terwijl juist dat gevoel zo essentieel is in het leven.
Misschien probeer je je ervoor af te sluiten of ga je bepaalde situaties vermijden. Je blijft gespannen of waakzaam achter.
Als je seksueel misbruikt bent, kan het tegenstrijdige gevoelens oproepen. Je kunt je angstig, verdrietig, depressief, boos, razend voelen. Maar ook kun je medelijden hebben, loyaliteit voelen. Ook schaamte en schuldgevoelens kunnen een rol spelen. Als kind kan het je aandacht opgeleverd hebben. Iets waar je zo’n behoefte aan had.
Om je beter te gaan voelen kan het goed zijn om erbij stil te staan en misschien om erover te praten. Dat is niet gemakkelijk, want misschien is je gezegd dat je er over moest zwijgen.

In elk geval is het belangrijk de regie over jouw leven weer terug te krijgen en wel op jouw eigen manier.